Maagklachten of vergeetachtig? Laat je b-12 checken!

Bron: Goed eten, gezond leven

Bron: Goed eten, gezond leven

In mijn vorige blog sprak ik over het voorkomen en de symptomen van een Vit.B12-tekort .

Meer dan 5-10% van de Nederlandse bevolking heeft een Vit. B12-tekort en dat is misschien nog maar het topje van de ijsberg, want het wordt veel te weinig adequaat onderzocht.

De symptomen van een tekort zijn in grote lijnen: vermoeidheidsklachten, spier-en gewrichtsklachten, neurologische klachten (tintelingen en prikkelingen in de ledematen, motorische klachten, geheugen- en concentratieproblemen, spraak- en coördinatieproblemen) en psychische klachten (neerslachtigheid).

Wat kunnen oorzaken van tekorten zijn?

Ik begin dan altijd bij de voeding. Mensen, die vegetarisch of veganistisch eten, hebben eerder een tekort aan Vit B12. Vitamine B12 zit namelijk in vlees, vis(haring, makreel, sardines, schol), eieren, kaas, melkproducten. Ook mensen, die vaak diëten hebben gevolgd kunnen een B12 tekort hebben (naast andere tekorten)!  Daarnaast speelt de maagfunctie een belangrijke rol in de opname van Vit B12.

Vit. B12 wordt namelijk uit het voedsel vrijgemaakt door maagzuur en pepsine, dat door door de maagslijmvliescellen gemaakt wordt en daarna gebonden aan “intrinsic factor” Vervolgens kan het dan door de dunne darm worden opgenomen. Als een (deel van) het maagslijmvlies is beschadigd of ontstoken of als de maag gedeeltelijk is verwijderd, kan ( een deel van) het maagslijmvlies geen maagsap en intrinsic factor meer produceren!

Ik denk dus bij maagslijmvliesontstekingen, maagoperaties, maar ook maagzuurremmers aan Vit B12-tekort! Maagzuurremmers worden vaak, veel en vaak onterecht voorgeschreven! Door een maagzuurtekort kan ook zuurbranden ontstaan en door het voorschrijven van maagzuurremmers ( omeprazol/Losec, Pantoprazol) , wordt dat tekort alleen maar erger!

Als de maag namelijk niet optimaal maagzuur produceert stagneert het eten en gaat dit bovenin de maag ‘verrotten’. Dit geeft zuurbranden met soms een zogenaamde ‘reflux’ (verzuurde maaginhoud komt omhoog tot in de slokdarm) tot gevolg.

Naarmate je ouder wordt, gaat de maag steeds minder maagzuur aanmaken. Daarom hebben oudere mensen vaker een Vit. B12 tekort. Ik heb regelmatig meegemaakt, dat geeheugenproblemen en somberheid als sneeuw voor de zon verdwenen bij een bejaard iemand, door het aanvullen van een B12 tekort.

Ook kunnen bepaalde medicijnen tegen jicht, diabetes type II (metformine) bepaalde antibiotica en alcoholgebruik de opname van Vit. B12 remmen.
Door een slechte alvleesklierfunctie ( vertering in de dunne darm) en operaties aan de dunne darm, kan de B12 slecht worden opgenomen.

Verder zijn er nog een aantal erfelijke aandoeningen, die voorkomen in de familie, waardoor Vit B12 slechter wordt opgenomen. Mensen weten dan meestal ook dat ook moeder of vader of opa of oma regelmatig Vit. B12 injectie kregen!

Heel belangrijk in deze tijd vind ik de enorme belasting van toxinen vanuit het milieu. We hebben tegenwoordig geen schoon drinkwater meer, de lucht die we inademen zit vol met uitstoot van auto’s en vliegtuigen, de voeding bevat niet meer de vitaminen en mineralen van 50 jaar geleden en is vaak bewerkt, bespoten met allerlei bestrijdingsmiddelen of zelfs gemanipuleerd. Als gevolg daarvan moet de lever heel hard werken om dit allemaal op te ruimen. Daarvoor verbruikt de lever o.a ook veel Vitamine B12!

In mijn volgende Blog zal ik iets meer vertellen over de behandeling van een vitamine B12-tekort!

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.