Symptomen die op een B12 tekort kunnen wijzen

Bron: Goed eten, gezond leven

Bron: Goed eten, gezond leven

Al tijdens de studie en zeker tijdens de jaren in de Psychiatrie werd ik gefascineerd door Vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedvorming, het immuunsysteem, de energie, de lever, de opbouw van het DNA en het functioneren van zenuwcellen en heeft daardoor ook veel invloed op de psyche.

Toen ik werkte in de psychiatrie bepaalde ik regelmatig B12-spiegels bij oudere mensen en ontdekte regelmatig lage waardes, waardoor ze onterecht antidepressiva voorgeschreven hadden gekregen.een-kwart-vande-ouderen-heefteen-tekort-aan-vitamine-b12

Daarnaast ontdekte ik, dat door het geven van Vit B12 en foliumzuur, die met elkaar samenwerken, de werking van antidepressiva ondersteund kon worden en de dosering van antidepressiva veel lager kon zijn. Ik werd hierin toendertijd niet ondersteund door mijn reguliere collega’s. Later bleek uit diverse onderzoeken, dat ik inderdaad op het goede spoor zat. Uiteindelijk heb ik besloten het reguliere circuit te verlaten en te kiezen voor de natuurgeneeskunde.

Een tekort aan vitamine B12 komt heel veel voor. De reguliere geneeskunde zegt dat 5-10 % van de Nederlandse bevolking een tekort heeft, maar er wordt veel te weinig op onderzocht, dus zal dit percentage feitelijk veel hoger liggen. Daarnaast is het zo, dat een gewone Vit B12 bepaling in het bloed niet zo veel zegt . Belangrijk is het om te weten of iemand voor zijn of haar lichaam voldoende B12 binnen krijgt via de voeding! We noemen dat een eventueel functioneel tekort. Er zijn bepalingen in het bloed, zoals methylmalonzuur en homocysteïne, die daar meer over zeggen, maar je kunt ook letten op symptomen van een Vit. B12 tekort, zoals:

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Vermoeidheid,
slap gevoel
Bleek zien
Licht in het hoofd
Gebrek aan eetlust
Het koud hebben
Pijnlijke, branderige tong
Gewichtsverlies, soms diarree
Spier- en gewrichtsklachten
Hoofdpijn
Oorsuizen
Darmklachten
Incontinentie- en/of vaak plassen
Menstruatieklachten
Impotentie
Onvruchtbaarheid
HaaruitvalTintelingen en doof gevoel in de ledematen
Concentratie- en coördinatie-problemen
Geheugenproblemen
Neerslachtigheid
Afasie: niet op de juiste woorden kunnen komen, verkeerde woorden gebruiken, verspreken
Ataxie: onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen
Verminderde pijnbeleving, fijne motoriek, reuk en smaak
Veranderingen in gezichtsveld, wazig zien.

vitamine-b12-injectie

Bron: Stichting B12 tekort

Herken je je in een aantal van bovenstaande symptomen? Laat dan eens door je huisarts de spiegel Methylmalonzuur in je bloed bepalen.

Ik geef regelmatig mensen met (een deel van) bovenstaande klachten in een eerste consult een “proefinjectie” Vit B12, nadat ik het in het bloed heb geprikt .

Dan laat ik ze de volgende dag terug bellen, om te vertellen, hoe het is gegaan. Heel veel mensen melden, dat ze zich beter voelen! Dat is voor mij altijd een indicatie voor een (functioneel) B12 tekort en ik zal dat dan altijd ook gaan aanvullen.

Belangrijk is het natuurlijk wel om te kijken naar de oorzaak!

Daarover gaat mijn volgende blog!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.