Fytotherapie (kruiden)

spices-541974_960_720Fytotherapie is een therapie die plantaardige geneesmiddelen op professionele wijze toepast met als doel gezondheid te behouden en te bevorderen, om klachten te verminderen en weerstand te verbeteren.

Fytotherapeutica zijn geneesmiddelen die als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten of plantenmaterialen of combinaties daarvan bevatten.

Fytotherapie kan in de reguliere geneeskunde, de westerse natuurgeneeskunde, de antroposofische geneeskunde, de Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde worden toegepast. Vooral de 1etwee wijzen van toepassing gebruik ik in mijn praktijk.

De reguliere geneeskunde gebruikt fytotherapeutica om klachten te verminderen, de voortschrijding van het ziekteproces te remmen of om een ziekteverwekker te bestrijden (bacterie, virus e.d.).

De toepassing van medicinale planten is gebaseerd op experimenteel onderzoek naar het werkingsmechanisme en op klinisch onderzoek aan patiëntengroepen, volgens reguliere methodologie uitgevoerd op basis van regulier pathologische criteria.

De westerse natuurgeneeskunde baseert zich op de traditionele 4 elementenleer (humoraalpathologie, Hippocrates) die is uitgewerkt in modernere concepten zoals de homotoxineleer (Reckeweg) en de hypothese van het grondsysteem van Pischinger (zie kopje ‘neuraaltherapie’).

De inzet beperkt zich tot milde fytotherapeutica (mild zegt in dit verband niets over de mate van effectiviteit, maar duidt op een lage toxiciteit en een grote therapeutische breedte). Fytotherapeutica spelen een belangrijke rol bij een meestal brede gezondheidsbevorderende aanpak, waarbij dieet, leefwijze enz. ook van belang zijn. Voor de toepassing van fytotherapeutica worden zowel regulier wetenschappelijke gegevens als West-Europese tradities bestudeerd en soms ook Oosterse en Zuidelijke tradities.

Speciale (fyto)therapievormen die in de westerse natuurgeneeskunde veel voorkomen:

  • Aromatherapie (de gebruikte fytotherapeutica bestaan uit door middel van destillatie geïsoleerde etherische oliën uit planten welke zowel uit- als inwendig gebruikt worden; vaak speelt massage een belangrijke rol)
  • Gemmotherapie (hierbij bestaan de gebruikte fytotherapeutica uit glycerinealcohol maceraten van sneldelende weefsels van planten (knoppen, topmeristeem e.d.)
  • Bloesemtherapie (bach-remedies, dit zijn zeer sterk verdunde extracten van bloemen. De therapie is dan ook eerder als een bijzondere vorm van homeopathie dan als fytotherapie te beschouwen).

De fytotherapie is een dankbare aanvulling op het therapieaanbod, omdat ze weinig toxisch is en zeer ondersteunend werkt voor het zelfgenezend vermogen.

rosemary-1409060_960_720

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.