(Corona)-Virus en wat je zelf kunt doen.

Beste lezer,

Hoe kunt je besmetting met (Corona)virus voorkomen?


Ik vertel graag wat je moet weten over het Coronavirus en wat jij en jouw naaste omgeving zelf kunnen doen om een besmetting te voorkomen of om ervoor te zorgen niet al te ziek te worden door een besmetting.


Negen Coronavirussen

Er zijn wel negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in milde ziekteverwekkende virussen en sterk ziekteverwekkende virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk ziekteverwekkend en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een heftige immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.

Gevolgen sterk pathogene virussen

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk ziekteverwekkend Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle vermenigvuldiging van het virus, immense activatie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van ontstekingsfactoren.. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.

Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Er zijn momenteel reeds ruim 83.000 mensen besmet en ruim 2800 mensen zijn eraan overleden. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn. Overigens kan dit virus niet overleven buiten de mens of dier die zijn gastheer is. Je kunt alleen besmet raken door rechtstreeks contact. Voorkom besmetting door de adviezen van het RIVM op te volgen (http://www.rivm.nl/coronavirus). Om te zien of er mensen in jouw woonplaats besmet zijn (waardoor er natuurlijk een verhoogd besmettingsgevaar is), kijk je op http://rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland. Wereldwijde actuele informatie vind je op https://coronavirus.jhu.edu/map.html.


Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een ziekteverwekker, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, zal ons immuunsysteem een reactie in gang te zetten. Met behulp van witte bloedcellen wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe reactie van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het virus en het aanleggen van een immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen binnendringt, snel deelt en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.


Wat kun je zelf doen?

Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kun je inzetten? Voeding: Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, waarvan 500 gram groente en dagelijks fruit. Zorg voor voldoende eiwitten en m.n. Omega 3-vetten (uit vette vis of supplementen). Zorg voor voldoende vezels of gebruik pre- en probiotica voor een optimale darmflora. Vitamine A ondersteunt een optimale werking van de slijmvliezen. Vitamine A vind je vooral in (biologische) tomaten, tomatensap en wortelen. Drink voldoende water en laat suiker zo veel mogelijk weg.


Antivirale stoffen uit de natuur

Planten en kruiden:

O.a: echinacea, gember, kurkuma, kaneel, kruidnagel, venkel versterken het immuunsysteem.

Er zijn immuun-versterkende theeën te koop met een combinatie van kruiden. Zwarte en groene thee versterken ook het immuunsysteem, waarbij je nog citroen of sinaasappel kunt toevoegen. Drink minstens 3 koppen thee per dag. Gebruik eventueel een kleine hoeveelheid honing in je thee, liefst van een imker uit je woonomgeving.


Antivirale stoffen: De snelle deling van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps (paddenstoelenextract). Deze zijn ook allemaal als supplementen te krijgen.

Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vita