(Corona)-Virus en wat je zelf kunt doen.

Beste lezer,

Hoe kunt je besmetting met (Corona)virus voorkomen?


Ik vertel graag wat je moet weten over het Coronavirus en wat jij en jouw naaste omgeving zelf kunnen doen om een besmetting te voorkomen of om ervoor te zorgen niet al te ziek te worden door een besmetting.


Negen Coronavirussen

Er zijn wel negen verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in milde ziekteverwekkende virussen en sterk ziekteverwekkende virussen. De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk. Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk ziekteverwekkend en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome) en MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome). Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een heftige immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.

Gevolgen sterk pathogene virussen

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk ziekteverwekkend Coronavirus zijn geassocieerd met zeer snelle vermenigvuldiging van het virus, immense activatie van immuuncellen en zeer sterk verhoogde niveaus van ontstekingsfactoren.. Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Ouderen mensen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes of hart- en vaatziekten zijn vaak kwetsbaarder omdat ze vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.

Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan op een beestenmarkt in Wuhan. Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Er zijn momenteel reeds ruim 83.000 mensen besmet en ruim 2800 mensen zijn eraan overleden. Er is nog geen vaccin op de markt. Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Indien ons immuunsysteem het virus effectief overwint zullen we vanaf dat moment immunoglobulines, ook wel antilichamen genoemd, produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn. Overigens kan dit virus niet overleven buiten de mens of dier die zijn gastheer is. Je kunt alleen besmet raken door rechtstreeks contact. Voorkom besmetting door de adviezen van het RIVM op te volgen (http://www.rivm.nl/coronavirus). Om te zien of er mensen in jouw woonplaats besmet zijn (waardoor er natuurlijk een verhoogd besmettingsgevaar is), kijk je op http://rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland. Wereldwijde actuele informatie vind je op https://coronavirus.jhu.edu/map.html.


Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een ziekteverwekker, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt. In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, zal ons immuunsysteem een reactie in gang te zetten. Met behulp van witte bloedcellen wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden. Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe reactie van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het virus en het aanleggen van een immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn. Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen binnendringt, snel deelt en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.


Wat kun je zelf doen?

Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kun je inzetten? Voeding: Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, waarvan 500 gram groente en dagelijks fruit. Zorg voor voldoende eiwitten en m.n. Omega 3-vetten (uit vette vis of supplementen). Zorg voor voldoende vezels of gebruik pre- en probiotica voor een optimale darmflora. Vitamine A ondersteunt een optimale werking van de slijmvliezen. Vitamine A vind je vooral in (biologische) tomaten, tomatensap en wortelen. Drink voldoende water en laat suiker zo veel mogelijk weg.


Antivirale stoffen uit de natuur

Planten en kruiden:

O.a: echinacea, gember, kurkuma, kaneel, kruidnagel, venkel versterken het immuunsysteem.

Er zijn immuun-versterkende theeën te koop met een combinatie van kruiden. Zwarte en groene thee versterken ook het immuunsysteem, waarbij je nog citroen of sinaasappel kunt toevoegen. Drink minstens 3 koppen thee per dag. Gebruik eventueel een kleine hoeveelheid honing in je thee, liefst van een imker uit je woonomgeving.


Antivirale stoffen: De snelle deling van het virus kan worden afgeremd met antivirale stoffen. Een veelbelovende antivirale stof is Astragalus Membranaceus. Daarnaast kunnen antivirale middelen worden ingezet zoals Allium Sativum (knoflook), Sambucus, en Cordyceps (paddenstoelenextract). Deze zijn ook allemaal als supplementen te krijgen.

Vitaminen, mineralen en vetzuren voor een optimale immuunreactie

De inname van voldoende vitamine C is erg belangrijk. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een slechter functionerend immuunsysteem. Denk daarbij aanvoldoende vitamine C tot wel 6 gram per dag. Ook zink is van groot belang in het reguleren van de immuunreactie. Denk dan aan zink-zuigtabletten, die ook gedeeltelijk via het mondslijmvlies worden opgenomen. Daarnaast zijn voldoende vitamine D (denk aan Emulsan D3 druppels van Sanopharm) en de vetzuren EPA en DHA (EPA forte en DHA forte van Bonusan) noodzakelijk voor op tijd uitzetten van de immuunreactie zodat deze geen onnodige schade aanricht. Voldoende inname van vette vis, schaal- en schelpdieren of algen en eventuele aanvulling met deze suppletie is aan te raden. Vitamine D maken we aan onder invloed van de blootstelling aan zonlicht op onze huid. In deze tijd van het jaar is het in Europa onmogelijk om voldoende vitamine D via deze weg aan te maken. Suppletie van vitamine D is dus sterk aanbevolen. Homeopathie Middelen in de homeopathie, die goed kunnen passen zijn: Gelsemium, Eupatorium Perfoliatum, Ferrum Fosphoricum en Bryonia. In de vorm van granulen te gebruiken in een potentie C30, 1-2 keer per week 2 korrels op de tong of bij ziekte 2 korrels oplossen in een glas water en elk uur een eetlepel daaruit innemen.

Optimale werking van cortisol

Ook cortisol speelt een belangrijke rol in de immuunreactie en zorgt samen met vitamine D, EPA en DHA voor het op tijd beëindigen van de ontstekingsreactie. De lichaamseigen cortisol-productie en de gevoeligheid voor cortisol, en dus ook de werkzaamheid ervan, kunnen worden verbeterd via enkele eenvoudige leefstijltips:

  • Zorg voor voldoende stress-reducerende activiteiten zoals sporten, sauna, massage, meditatie, ademhalingsoefeningen die ontspanning brengen;

  • Neem regelmatig een koude douche of ga in open water zwemmen. Een intense koudeprikkel zorgt voor vergroting van cortisol-gevoeligheid;

  • Eet gevarieerd en voldoende vezels om de darmflora te optimaliseren (of gebruik pre- en probiotica): een gezonde darmflora zorgt voor een betere werkzaamheid van cortisol.

  • Ga op tijd slapen, neem op tijd rust, werk niet te lang door in de avond.

Tot slot

Het Coronavirus houdt velen van ons bezig. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus, zoals ook aan te raden is ter preventie van het griepvirus. Met behulp van een gezonde leefstijl, aangevuld met enkele stoffen uit de natuur die ons immuunsysteem een duwtje in de juiste richting geven, is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus. Laat je niet leiden door de angst en paniek die ik om me heen hoor: ook angst en paniek hebben specifieke frequenties en die helpen je immuunsysteem zeker niet... Ik wens iedereen een goed immuunsysteem en goede gezondheid toe!


ConsultenDe consulten die ik geef zullen niet meer zijn zoals voorheen.

Ik heb ervoor gekozen om consulten in trajecten geven.

Elk traject bestaat uit 3 consulten. Er is keuze uit 3 trajecten en elk traject heeft een eigen thema als volgt:

1. "Hoe ga ik mijn klacht aanpakken met voeding en leefstijl", dit traject heet "Healthcare"

2. "Hoe ga ik mijn klacht aanpakken door middel van opruiming van emotionele, mentale en spirituele blokkades", dit traject heet "(H)erkenning en Zuivering" en

3."Hoe ga ik mijn klacht aanpakken middels een coaching-traject, dat helderheid kan geven over mijn talenten, passie en levensdoel". Dit traject heet "Transformatie en visie".


Deze consulten plan ik in één keer in. Je kunt dan het traject kiezen, waarvan je denkt dat dat het beste bij je klachten of vraagstukken past. Natuurlijk kunnen we het ook eerst daarover hebben.

Skype of zoomconsulten zijn ook mogelijk, als dat in het kader van je vragen kan en beter uitkomt!

Een enkel consult geef ik alleen nog bij hoge uitzondering.

Vragen hierover of aanmelden? Stuur dan een email naar astridvester@live.nlAfrika


Inmiddels ben ik met organisatie YEP Africa (afkorting YEP staat voor Youth Empowerment Proud) onder leiding van Paul Engelsman naar Gambia geweest om te kijken of we daar een pilotproject kunnen starten voor de introductie van gestandaardiseerde geneeskrachtige kruiden voor chronische ziektebeelden, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, malaria, HIV-Aids en andere chronische ziektebeelden. Diabetes is volksziekte nummer één in alle landen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Ik heb een lezing gehouden over het boek dat ik heb geschreven, naar aanleiding van mijn verblijf in Ghana.


Hieronder de voorkant van mijn boek:


Het was een succes. Ik ben zo enthousiast! Doordat in Gambia mensen door cursussen vanuit YEP Afrika in hun kracht zijn gezet, is er veel bereidheid en mankracht om iets moois neer te zetten. Inmiddels hebben we een idee uitgewerkt voor een bio-ecologische tuin met geneeskrachtige kruiden, fruit en groenten, kippen en bijen. Het land is 200 bij 200 m2 om te beginnen. De kruiden worden geoogst en gestandaardiseerd. Op het terrein komen een kantoor en huizenblok voor verstrekking van medische consulten en medicijnen in de vorm van kruiden.

We weten inmiddels in Europa dat Diabetes type 2 en andere chronische ziektebeelden voor 70-90% te genezen zijn met aanpassing in voeding en leefstijl, dus in Afrika valt hier nog een wereld te winnen! Je moet weten dat de Afrikanen hun voeding te lang koken, pekelen met zout en heel veel suiker eten, vooral in thee en andere voeding. Ik word heel blij van dit project en heb er reuze zin in! Er komt ook een educatiecentrum gericht op voorlichting aan patiënten en gezondheidswerkers over voeding en leefstijl, kruiden bij diverse ziektebeelden en ook...energetische geneeskunde. De Gambianen zijn heel enthousiast over de energetische geneeskunde, met name "Touch of Matrix" (TOM) en willen dit heel graag leren! In overleg met Günther de Jong, founder van de "TOM", gaan we daar iets moois neer zetten! Door Gambianen op te leiden tot zogenaamde Food, Lifestyle en Energetic Healing Coaches, creëren we tevens nieuwe banen en werkgelegenheid. We gaan het project Subsaharan Scientific Herbal Health Centre noemen (SSHHC) en hebben zelfs al een facebookpagina gecreëerd met deze naam, dus als je me wilt volgen in dit project dan kun je op facebook deze pagina opzoeken. Subsaharan noemen we het project, omdat we het niet alleen in Gambia, maar ook naar Ghana en andere Subsaharan Countries willen brengen. Ja, het is "groot" denken, maar ik wil deze visie heel graag neerzetten in het universum. Hoe zou het zijn…. Ik heb inmiddels een businessplan geschreven en een visiedocument, om te zien of ik subsidie en funding kan aanvragen. Inmiddels ben ik zelf ook geld aan het inzamelen. Ik zou heel blij zijn met welke donatie dan ook! Ik heb inmiddels ook een Stichting SSHHCentre opgericht in Nederland met een ANBI status, waardoor donaties gemakkelijk op een hieraan gekoppelde rekening kunnen worden overgemaakt. Daarnaast hebben we voor ons kantoor nog steeds laptops en telefoons nodig, dus als je je oude laptop of telefoon kwijt wilt of kunt missen voor dit goede project, dan heel graag! Stuur dan een mailtje naar astridvester@live.nl. Ik ben er heel erg blij mee! Dankjewel voor het lezen van deze nieuwsbrief! En misschien...tot ziens! Warme groet, Astrid Vester


281 views0 comments

Recent Posts

See All

Al tijdens de studie en zeker tijdens de jaren in de Psychiatrie werd ik gefascineerd door Vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de bloedvorming, het immuunsysteem, de energie, de lever, de o